Google Website Translator Gadget

donderdag 21 juli 2011

Dag 473 Kinderfeest

Verjaardagsfeestje voor de jongste in een binnenspeeltuin. De timing kon niet beter. De inhoud van de baxters zitten nu in alle cellen. Na een hectische rit door een drukke stad kom ik één minuut voor het afgesproken uur aan. Mijn autokunsten en die van andere weggebruikers werden af en toe op de proef gesteld.


Ik verbaas mezelf en de andere moeders dat ik na drie uur nog fris en monter aan tafel zit. Als Volksgezondheid het aantal decibels in die ruimte komt opmeten, moeten ze vast de zaak sluiten. Spelende en joelende kinderen produceren een hoop lawaai!

Info:

Als je aan POTS lijdt, heb je last van een waaier van klachten. 25% van de patienten zijn hierdoor zo erg beperkt dat het te vergelijken is met een ernstige hart- of longaandoening.

De klachten variëren van algemene zwakte, ijl gevoel in het hoofd, de behoefte om te liggen, (bijna) flauwvallen, hartkloppingen, ademtekort, pijn op de borst, niet meer kunnen zweten of teveel zweten, zwaar gevoel vlak na de maaltijd, misselijk, overgeven, darmklachten allerhande, troebel zicht, tunnelzicht, vermoeidheid, zwaar verstoord slaappatroon, inspanningsintolerantie, angst, rood aanlopen, bloedophoping onderaan benen, cognitieve stoornissen, chemische overgevoeligheden, koude handen maar ook vaak neus en voeten, hyperventileren, geluid- en lichtgevoelig, evenwichtstoornissen, makkelijk geprikkeld geraken, hyperreflexen hebben, gezwollen klieren, overdreven dorst, restless leg syndroom, het gevoel los te staan van de omgeving, ...

Deze symptomen kunnen variëren van dag tot dag en ook qua intensiteit.

Een test om POTS te bevestigen is het meten van natrium in 24-uurs urine. Deze test is nuttig om te bepalen of een plasma-volume normaal is (Low, 2000). Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Mayo Clinic toonde aan dat 28,9% van de POTS patiënten minder dan 100 mEq uitgescheiden in 24 uur en 66,4% minder dan 150 mEq uitscheiden in 24 uur.

Deze onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een belangrijke eerste stap in de diagnostiek en behandeling van POTS het bepalen van de patiënten hun volume status is.

Vervolgens is de eerste behandeling zout en vloeistof substitutie (baxters met o.a. zoutoplossing dus) bij patiënten met hypovolemie (Thieben, Sandroni, Sletten, Benrud-Larson, Fealey, Vernino, Lennon, Shen & Low, 2007).

Een studie betreffende neurocardiogene patiënten leverde het bewijs dat degenen met een urine-excretie natrium <170 mmol/24 uur zeer waarschijnlijk een verminderd plasmavolume hadden (El-Sayed & Hainsworth, 1996). Deze patiënten reageerden goed op extra zout na 8 weken inname.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8673750
http://www.dinet.org/how_is_pots_detected.htm

Geen opmerkingen: