Google Website Translator Gadget

donderdag 2 juni 2011

Dag 456 Symptomen van lupus

Maandag bestaat om bij te tanken van het weekend. Platte rust vandaag. Geen absurde griepreacties na mijn tuinfratsen van gisteren. Ik blijf helder maar het lichaam wil geen beweging, zoveel is duidelijk.

De cortisone begint na een maand gebruik zijn vruchten af te werpen. De ziekte lupus begint me te intrigeren. De klassieke omschrijving op de websites van patientenverenigingen spreken me niet onmiddellijk aan. Daarom ga ik op zoek naar verhalen van patienten. Eens zien of er daar overeenkomsten te vinden zijn. Lupus wordt een 1000-koppig monster genoemd. Het doet zich voor onder vele gedaantes.

Wat me opviel in de persoonlijke verhalen was het volgende:

- De bloedwaarden waren vaak in orde als de mensen zeer ziek waren en omgekeerd slecht als ze zich goed voelden. Dus als een internist zegt dat je geen lupus hebt, accepteer de diagnose niet, laat je bloed nog eens opnieuw prikken op een ander moment. Desnoods meerdere keren op een jaar.

- De ziekte begint vaak stilletjes rond de pubertijd met pijnlijke aften in de mond.

- Veel mensen hebben voor de ziekte zich manifesteert last van pijnlijke vingers als het koud is, ook wel Raynaud syndroom genoemd.

- Vrouwen kunnen ook last hebben van zweertjes aan de vagina.

- Mentale verwardheid, niet op je woorden kunnen komen, geen normaal gesprek meer kunnen voeren, moeite met zinnen vormen, structureren van een verhaal, ...

- Erg humeurig zijn

- Onverklaarbare pijnen (in voeten)

- Fibromyalgie

- Ligpijn

- Lupus-hoofdpijn die erg lijkt op migraine hoofdpijn

- Kan beginnen met vlagen van vermoeidheid tijdens pubertijd

- Wordt getriggerd door zwangerschap, een zware griep of een virusinfectie!

- Sommigen worden duidelijk ziek als ze zelfs een uur onder een TL-lamp hebben gezeten, anderen hebben geen last van licht of zon

- Rode vlek op wangen en/of top van neus komt wel eens voor

- Zicht kan aangetast worden (moeite om auto te rijden, te lezen)

- Extreme uitputting als de ziekte actief is

- Pijn in borstkast

- Gezwollen lymfeklieren

- Pijnlijke armen en bovenbenen

- Tintelingen in handen en voeten

- Evenwichtsstoornissen

- Krachtsverlies

- Coordinatieproblemen

- Haaruitval

- Lekkende darm

- Maagpijn, misselijkheid, overgeven

- Lage koorts of net heel hoge koorts

- Ijzertekort

- Vit D tekort

- Veel eiwit in de urine

- (Veel) spierafbraakweefsel in de urine

- Griepachtige symptomen bij opflakkering
- ...

Als ik dit lijstje bekijk, vraag ik me af hoeveel ME/CVS patienten zich hierin herkennen?

Aan alle vrouwen die ziek zijn geworden tijdens de zwangerschap, overweeg lupus!! 

Mijn eerste symptomen zijn begonnen op 31 maart 1984. Toen verscheen de vlinderuitslag op mijn gezicht na een fietstocht. We zijn 27 jaar later. Al die tijd zat de lupus af en toe in mijn bloeduitslagen en nooit hebben ze er iets met gedaan. Er moet een andere factor zijn die bepaalt dat je ziek bent van lupus want de waarden zijn door de jaren heen niet veranderd maar de toestand van mijn gezondheid is de regelmatige lezer inmiddels welbekend.

Wat zijn de bloedtesten:

RA test: normaal O - 20 : of wordt enkel ook vermeld als negatief of positief,

Waaler rose titratie is normaal van O-16 , indien positief wordt verdere titratie uitgevoerd en krijg je steeds een verdubbeling van de waardeuitdrukking dus 32, 64,128,256 enz...;

Wat betreft de sedimentatie die wordt soms in 2 waarden uitgedrukt, een eerste en een tweede uur. De normale waarden hangen ook samen met het geslacht en de leeftijd. Het eerste uur gaat van 0 - 10, het tweede van 0 - 20. Sommige labo's hebben ook veel hogere normale waarden dus daar moet je ook wel rekening mee houden. Als de sedimentatie hoog is, is er ontsteking.


Voor ANA wordt 80 als zwak positief of dubieus vermeld. Vanaf 160 wordt het als positief bekeken. Die waarden verdubbelen ook steeds, maar soms wordt het soms ook uitgedrukt in + dus staat er dan bv.3 + met als normale vermelding negatief.
 
In mijn geval flikkerde de waarde altijd tussen 0 en 80 en uitzonderlijk 160. Geen dramatische waarden dus wat de artsen blijkbaar op een dwaalspoor zetten. Na een maand cortisonegebruik echter is de pijn behoorlijk gedaald en lijkt er ballast van mijn schouders gevallen. Ik heb ook veel minder "ligneigingen". Een nieuwe start?

1 opmerking:

Anoniem zei

Zelf heb ik ook het idee dat ik sle heb. Mijn moeder heeft het, de hoofdpijn/migraine die ik heb. Altijd huidinfecties, huiduitslag. Ik ga het volg maand uitgebreid met De Meirleir bespreken.

Ondertussen ben ik heel benieuwd wat de SLE-medicatie voor je kan betekenen. Ik blijf je volgen ;-)

Liefs,
Kim