Google Website Translator Gadget

woensdag 22 december 2010

Dag 312 Geen slaappil

Slecht geslapen ... Drie nachtmerries. Just like the good old times. De batterijen zijn niet deftig kunnen opladen vannacht. Als tegenprestatie ben ik van uitputting dan maar in slaap gevallen deze voormiddag.


Er werkt nog iets niet helemaal goed daarboven. Het bewijs duidelijk weer geleverd dat wij niet slecht slapen vanwege zorgen of piekeren of slechte voedings- en leefgewoonten zoals in al die slaapklinieken in België ze ons proberen bij te brengen.

Eerst jarenlang nauwelijks geslapen, nu een jaar met een slaappil van structureel slecht naar matig en dan eindelijk naar goed slapen geëvolueerd.

Een nacht vol overtuiging dat het best zonder mini-pilletje zou kunnen, en toch weer exact hetzelfde patroon als vroeger. Dus werkt er iets chemisch niet zoals het hoort.

Info:

Kenmerken van zinktekort

• Zink staat in nauwe relatie tot het hormoon insuline. Het remt de afgifte ervan. Bij een zinktekort zal dus meer insuline worden afgegeven met alle, reeds beschreven gevolgen van dien.

• Insuline staat weer in relatie tot het stresshormoon cortisol, in die zin dat bij hogere insulinegehaltes in het bloed ook hogere gehaltes aan cortisol worden gevonden. Omgekeerd gaat bij stress zink verloren, waardoor het proces zelfversterkend is.

• Vetten remmen de opname van zink in de darmwand en een zinktekort verstoort het vetmetabolisme, waardoor het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Eiwitten bevorderen de opname.

• Bij een zinktekort nemen de s.e. mangaan en chroom de functie (gedeeltelijk) over, waardoor ook aan die s.e. gebrek kan ontstaan.

• Zinktekort tast waarschijnlijk ook het immuunsysteem aan.

• Zinktekort provoceert voedselintoleranties (denk aan diabetes, MS en migraine).

Geen opmerkingen: