Google Website Translator Gadget

dinsdag 24 mei 2011

Statins kill your immunity

De uitslag van het labo liegt er niet om. Uw cholesterol is veel te hoog. U behoort misschien tot de categorie patienten die wegens een genetische afwijking in de familie teveel cholesterol produceert.

Men spreekt van familiale hypercholesterolemie als:

Onder de 16 jaar
- je totale cholesterolwaarden hoger zijn dan 6,7 mmol/l
- je LDL waarden hoger zijn dan 4,0 mmol/l
Volwassenen
- je totale cholesterolwaarden hoger zijn dan 7,5 mmol/l
- je LDL waarden hoger zijn dan 4,9 mmol/l

EN

- er in de tweede graad een geval van hartinfarct heeft voorgedaan voor de leeftijd van 50 jaar of
- er in de eerste graad een geval van hartinfarct heeft voorgedaan na de leeftijd van 60 jaar

OF

- een totale cholesterol hoger dan 7,5 mmol/l in de eerste of tweede graad
- een totale cholesterol hoger dan 6,7 mmol/l bij een kind < 16 jaar

The Dutch Lipid Clinic Network neemt ook het criterium tendinous xanthomata in overweging. Dat zijn kleine vetafzettingen op de pezen ter hoogte van de achillespees, knokkels op de handen en ellebogen.
Mensen die statines nemen, zien deze vetafzettingen na verloop van tijd weer verdwijnen. Kinderen zijn te jong om ze te hebben.

Als er meerdere mensen in je familie systematisch een te hoge cholesterol hebben en je leefwijze is gezond, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een genetische afwijking.
Tot hiertoe heeft men drie dna-afwijkingen in kaart gebracht; de ldl receptor mutatie, de familiale defectieve apo B-100, en de PCSK9 mutatie.

In Engeland registreren ze deze patienten bij “The Simon Broome Familial Hyperlipidaemia Register”.
Eén op 500 mensen zou een defect gen van één van zijn ouders hebben meegekregen. De overlevingskansen van deze mensen liggen statistisch gezien wat lager. Mannen maken 50% meer kans op een hartaanval als ze 50 jaar oud zijn. Vrouwen hebben meer geluk, slechts 30% meer kans als ze 60 jaar oud zijn. Ik heb dus nog een paar jaar te gaan. Niet te verwonderen dat de verzekeringen je niet meer willen verzekeren of tegen een fikse surpremie.

Wetenschappers en dokters spreken graag van goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol. Eigenlijk zijn ze beide goed want als we geen slechte cholesterol hadden, bloedden we dood. De taak van LDL is gaatjes dichten in de bloedvaten.
Cholesterol hebben we nodig voor:
  • de aanmaak van hormonen zoals testosteron, oestrogeen, progesteron en het groeihormoon DHEA;
  • de aanmaak van cortisol, dat houdt de immuunbalans in evenwicht. Langdurig zieken hebben te weinig cortisol;
  • de aanmaak van vitamine D, dat gaat ontstekingen te lijf. Je verbruikt het extra als je ziek bent;
  • als anti-oxidant, en dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem zijn defensie niet moet opstellen bij het ontmoeten van een indringer;
  • om de celmembranen te stabiliseren. Als die in onevenwicht zijn, gaat de cel teveel vocht opnemen en stort het lichaam na verloop van tijd in;
  • de omzetting van Q10. Dat is benzine voor de motor (mitochondria) van je cellen. Ze zetten voedsel om in energie. De mitochondria werken niet goed bij ME.

Maar met de cijfers hierboven, kunnen ze die boodschap niet meegeven. Bovendien zijn de officiële waarden waarbinnen uw cholesterol moet vallen, de laatste jaren stelselmatig naar beneden gehaald. Uw cholesterol zal en moet naar beneden gaan.

Het team gerespecteerde specialisten dat wereldwijd de normen herdefinieerde, bleek nauwe banden te hebben met de statines-producerende industrie. Acht van de negen leden hadden directe financiële belangen. Ze bezaten aandelen, gingen voor de respectievelijke bedrijven werken, zaten in de directie. Men kan zich afvragen in hoeverre deze adviseurs nog onafhankelijk waren. Het leven van miljoenen mensen wordt rechtstreeks beïnvloed door hun beslissing. Wetenschappelijk onderzoek in het algemeen is verre van onafhankelijk. Het merendeel van de experimenten aan de universiteiten wordt nu reeds gesponsord door de privé-fondsen.
Bron: http://www.usatoday.com/news/health/2004-10-16-panel-conflict-of-interest_x.htm

Uw specialist bekijkt uw blad met piekende cholesteroluitslagen dus meewarig en zegt voor de zoveelste keer dat het tijd wordt om medicatie te gaan nemen. Statines. De NICE guidelines heeft er haast 250 pagina's aan besteed, een ware lofzang. Geen scheef woord over die mirakelpillen staat erin beschreven. Alleen zwangere vrouwen mogen het niet nemen omdat het afwijkingen geeft aan de foetus. Heb ik even geluk gehad 18 jaar geleden tijdens mijn eerste zwangerschap. Mijn oudste heeft het heelhuids overleefd en blijkt bovendien hoogbegaafd en atletisch te zijn. Maar het was wel schrikken want die zwangerschap was niet echt duidelijk de eerste maanden.

De huisarts schreef anno 1990 statines voor en een dieet met weinig vlees en vet. Angstvallig wordt elke lepel mayonaise en teveel aan broodbeleg vermeden. Klanten kijken in mijn bord en vragen of ik vegetariër ben. Een bord rijkelijk gevuld met groenten. Zo ploeteren we voort, jarenlang. Zonder het te beseffen, ontzeg ik mezelf een belangrijke bron van vitamine B12. De cholesterol daalt wel maar niet drastisch. Op een dag besluit ik de statines te laten vallen. Het dieet met een minimum aan vetten zette ik voort, dat was inmiddels een levenswijze geworden.

Mijn gezondheidstoestand is inmiddels zo verergerd dat ik na het werk total loss op de zetel lig en de eerste uren niet meer bij bewustzijn ben of in staat om te reageren op mijn omgeving. Elke zaterdagochtend draait dezelfde film. Mama gaat naar de winkel, komt thuis, zet de boodschappentas voor de koelkast en tegen de avond ligt ze nog steeds in bed om bij te komen van deze inspanning. Op mijn opnameformulieren van het ziekenhuis staat genoteerd dat ik de schuld geef aan de statines. Telkens ik die pillen erbij slik, wordt het erger. Ik kan niet eens meer blokje rond rijden met de fiets. Mijn beenspieren lijken wel van lood.

De bijsluiter in het doosje van uw medicijn zal het u vertellen. Alle mogelijke neveneffecten dat een mens kan krijgen, staan netjes gerangschikt in minuscule lettertjes. Hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijnen, leververgiftiging, bedenk het maar. Het zal vermeld staan. Zwangere vrouwen en kinderen worden gewaarschuwd. Uw dokter heeft een bijbel met duizenden namen van medicijnen om zich te informeren. Medisch afgevaardigden komen met de regelmaat van de klok langs om hen op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in het landschap van de farma-industrie. Congressen worden gesponsord als ware het trouwfeesten met gratis eten en drank. Het geld vloeit rijkelijk. Er wordt niet gekeken op een servetje.


Maar wat deze medicatie echt met een mens doet, dat staat niet in de NICE-guidelines. Dat lees je niet in de bijsluiter. Dat zal de vertegenwoordiger niet komen vertellen. Je moet het zelf gaan zoeken. 
Statines maken je immuniteit kapot en het bewijs zal ik u geven in een volgend artikel. Het zou me verbazen dat de heren onderzoekers en ontdekkers van de statines dit niet wisten.
Hoog tijd dat statines een belangrijke waarschuwing krijgen in de bijsluiter.

Geen opmerkingen: