Google Website Translator Gadget

donderdag 28 oktober 2010

Dag 261 Uitlaatgas

Er zijn zo van die momenten in je leven dat tijd schakelt als een blad in een boek. Het ene moment ben je hier nu, het volgende moment brengt een geur je feilloos naar een plek op een welbepaald tijdstip in het verleden. Klaarhelder herinner je je voelde, wat er door je heen ging. Het effect van een tijdmachine.


Zo ook deze koude ochtend. Mijn buurvrouw was het ijs van haar voorruit aan het wegkrabben en liet haar motor draaien. Ik was genoodzaakt dezelfde manipulatie uit te voeren, in de uitlaatgas van haar auto.

Het was me al een tijdje niet meer overkomen en ergens was ik het al vergeten. Een walgneiging was de snelle aankondiging gevolgd door het verlies van elektriciteit uit mijn lichaam. Alle stamina verdween. Mijn hersenen leken in te zakken als een pudding, alsof ze weggleden in mijn schedel.

Een niet uit te leggen ligneiging maakte zich meester van mij en ik dook in de auto wachtende tot het overging. Kotsmisselijk bracht ik de jongste naar school.

Even snel als het gekomen was, bleek de overgevoeligheid aan de uitlaatgas ook verdwenen zodra ik weer in huis was.

Het ochtendritueel verloopt vlot tot de tandpastasessie. Deze prikt en tintelt in de mond terwijl deze steeds neutraal smaakt.

Verder niets te melden, de energie is nog steeds boven gemiddeld. Wat doet een mens dan? Erin vliegen. Zo ook ondergetekende. Ik trommel een kameraad op. Het weer is prachtig, we trekken er op uit. Conditietraining. Eens zien of dat deze keer lukt.

Het is ruim 15 uur als ik uitgeteld thuiskom. Ik trek een fles limonade open maar spuug sitopresto de inhoud van mijn mond in de spoelbak leeg. Bah, dat smaakt naar vergif.

Dat noemen ze MCS, Multiple Chemicle Sensitivity en ik hou mijn hart vast dat het geen voorbode is van erger.

De rest van de namiddag en avond worden in bed liggend doorgebracht. Uitbollen!

Info:

Multiple Chemicle Sensitivity

Multiple Chemical Sensitivity, is in grote lijnen een ongewoon hevige gevoeligheid of allergie-achtige reactie op veel verschillende soorten van verontreinigende stoffen zoals oplosmiddelen, VOC's (Volatile Organic Compounds), parfums, benzine, diesel, rook, "chemische stoffen" in het algemeen en omvat vaak problemen met betrekking tot pollen, huisstofmijt, huisdieren en huidschilfers.

De persoon vertoont problemen - vaak een allergie-achtige reactie - bij zowel grote - als extreem lage niveaus van prikkelende / toxische stoffen / triggers. Andere personen die aanwezig zijn op hetzelfde moment zijn wellicht niet in staat om iets te detecteren.

Hoe kan een persoon worden aangetast door een minuscule dosis van een giftige stof, zelfs 1 deel per miljoen dus 0, 0001 procent? Verrassend misschien, dit is een aspect van Multiple Chemical Sensitivity, dat is heel goed begrepen in de conventionele geneeskunde en het wordt sensibilisatie genoemd.

Sensibilisatie is een echte allergische reactie op een chemische of irriterend stof en wordt veroorzaakt door betrokkenheid binnen het lichaam van mestcellen en IgE-antistoffen.

Eenmaal deze zijn gesensibiliseerd aan een bepaalde irriterende stof, kan een latere blootstelling aan zelfs een kleine hoeveelheid van dezelfde irriterende (zelfs delen per miljoen - ppm - of delen per miljard - ppb) een extreme allergische reactie veroorzaken.

MCS wordt vermoedelijk veroorzaakt door:

• Uitputting van enzymen (ontgiftiging gebeurt in lever, gewassenbestrijders, ...)
• conditionering
• immuunziekten (MCS komt opvallend veel voor bij ME)

Wat kan je doen als je mega-reageert op bepaalde stoffen?

Proberen te vermijden. Hou één kamer gifvrij (slaap- en/of woonkamer) waar je rustig kan leven zodat je het lichaam niet onnodig triggert.

Sommige stoffen zoals formaldehyde zijn goedkoop voor de industrie wegens hun interessante eigenschappen maar (super)toxisch. Ze zitten in zowat alles:

Een dergelijke chemische stof is formaldehyde, dat heeft zeer vele toepassingen en is aanwezig in zekere mate in vrijwel elke hedendaagse gebouwde omgeving (thuis, op kantoor, ziekenhuis, school, etc) - en in de auto / motor voertuig.

Dit komt omdat formaldehyde goedkoop is en zeer veel toepassingen heeft, met inbegrip van - spouwmuurisolatie, MDF, (Medium Density Fibreboard), multiplex, textiel & tapijt behandelingen, lichaamsverzorging producten (shampoo, tandpasta, etc), lijm, verf, kunststof sierlijsten, elektrische apparaten en componenten, enz.

Mensen reageren meestal op uitlaatgassen, solventen, kranten, sigarettenrook, kraantjeswater, chewing gum, ...

1001 andere triggers hier

http://www.multiplechemicalsensitivity.org/multiple-chemical-sensitivity-triggers.php

Geen opmerkingen: