Google Website Translator Gadget

donderdag 11 oktober 2012

Het gevaar van vitamine D

Mijn aandacht werd vandaag getrokken door een artikel over de gevaren van vitamine D suppletie.
Het werd geschreven door Stephanie Seneff, a Senior Research Scientist in the Computer Science and Artficial Intelligence Laboratory bij MIT die zich de laatste jaren terug heeft geconcentreerd op biologie en het verband tussen voeding en gezondheid.

Hieronder zal ik pogen een stuk van haar artikel omtrent de gevaren van vitamine D suppletie te vertalen. Vroeger was ik een heel andere mening toegedaan over vit D gebruik maar na het lezen van haar tekst, ben ik aan het denken gezet. Misschien jullie ook.

Deel 1

Stel dat je vitamine D gehalte te laag is, dan hebben we heden de neiging om dat aan te vullen met een supplement. Echter, biologie zit gecompliceerder in elkaar.
Orale vitamine D en deze geproduceerd door de zon zijn totaal verschillend van elkaar. Degene die je van de zon binnenkrijgt, wordt onmiddellijk in de huid omgezet om je te beschermen tegen o.a. huidkanker. Door je systematisch in te smeren zoals ons wordt aangeleerd door de media en artsen, schakelen we de reactie van cholesterol die vitamine D moet omzetten, simpelweg uit.

Tweede probleem, door het uitschakelen van ons eigen systeem en het vervangen van dit mechanisme door supplementen, is als diabetes creëren. We vernietigen als het ware de alvleesklier en dienen vervolgens insulineshots toe. Daarmee kan je het vergelijken.

Teveel zonlicht? Stel dat je teveel vitamine D hebt door zonlicht, dan vernietigt het lichaam dit tot een reeks inactieve metabolieten. Ten tweede het bruine kleurtje in de huid zorgt ervoor dat we niet teveel vitamine D opnemen eenmaal we aan onze limieten zijn gekomen.

Deel 2

De argumenten die heden worden aangehaald om vitamine D te suppleren, zijn te eenvoudig en bedriegelijk. Vit D is noodzakelijk tegen infectie en kanker, daarover is geen twijfel. Het is essentieel in botontwikkeling en calciumhuishouding. Echter in plaats van iedereen aan te raden vaker in de zon te zitten, moet men zonnecrème smeren en supplementen nemen.

Dat is niet zonder gevaar.

Vit D is immuunmodulerend en het chronisch gebruik ervan in geconcentreerde dosissen, moet men vergelijken met antibioticakuren. Het doodt goede bacterieën en is misschien mede de oorzaak van obesitas net zoals chronisch gebruik van corticoiden.

Nog alarmerender is dat de darmbacterieën zich aanpassen aan deze chronische vitamine D dosissen. Omdat de bacterieën willen overleven, gaan ze dus muteren en ervoor zorgen dat de vit D niet meer omgezet kan worden in een actieve vorm (van 25-D naar 1,25-D). De analogie met bacterieën die resistent worden aan antibiotica is niet ver weg! Hier hebben we te maken met darmbacterieën die ervoor zullen zorgen dat de omzetting van een immuunmodulerende vitamine niet meer kan uitgevoerd worden.

Men riskeert zo verhoogde kans op auto-immuunziekten, kanker en infecties om maar een voorbeeld te geven.

Bron: http://people.csail.mit.edu/seneff/statins_pregnancy_sepsis_cancer_heart_failure.html

Punt 10

Geen opmerkingen: